Kunstnerisk udviklingsvirksomhed handler i høj grad om at undersøge og udvikle nye retninger og metoder inden for den kunstneriske praksis. KUV-projekterne fører typisk frem til viden om den kunstneriske praksis i form af nyskabende produktioner, undervisningsmåder, kunstneriske metodologier, skriftlige refleksioner, teknologi- og materiale-studier og pædagogiske overvejelser (også kendt som PUV – Pædagogisk Udviklingsvirksomhed).
Gennem Kulturministeriets pulje til kunstnerisk udviklingsvirksomhed er det muligt at ansøge om støtte til kunstnerisk udviklingsprojekter såvel som til projektmodning af KUV-projekter. KUV-puljen giver mulighed for, at undervisere på kunstuddannelserne i afgrænsede projekter kan videreudvikle og reflektere over egen kunstnerisk praksis og det virke.
Du kan læse mere om KUV-puljen her
De syv institutioner har udviklet fagspecifikke strategier for, hvordan de varetager KUV som en del af institutionens vidensgrundlag. På skolernes hjemmesider kan du læse mere om de enkelte skolers strategier.
I perioden 2016 – 2019 varetog Kulturministeriet forvaltningen af KUV-puljen. Opgaven overgik i perioden 2019-2022 til Center for Kunstnerisk Viden og Udvikling. Samtidig blev driften af skolernes KUV netværk også placeret i centeret. Centeret blev lukket i juni 2023 på baggrund af en intern evaluering i KUR-kredsen.
Oprindeligt blev KUV-begrebet formuleret af en arbejdsgruppe nedsat af Kulturministeriet. Arbejdsgruppen gav i en rapport fra 2012 en kort definition af KUV som ”en integreret del af en kunstnerisk proces, der fører frem til et offentligt tilgængeligt resultat og ledsages af en refleksion over såvel processen som præsentationen af resultatet”. Læs rapporten her.
KUV-puljen er Kulturministeriets pulje til Kunstnerisk Udviklingsvirksomhed (KUV). Uddannelsesinstitutioner, der er hovedfinansieret af Kulturministeriet, kan søge puljen. Puljen har eksisteret siden 2013, og der der uddeles hvert år ca. 7.5 mio. til Kunstnerisk Udviklingsvirksomhed på institutionerne.
For at kunne søge puljen skal den projektansvarlige være tilknyttet den institution, der ansøger.
KUV-puljen er Kulturministeriets pulje til Kunstnerisk udviklingsvirksomhed. Puljens formål er at understøtte indsatsen inden for kunstnerisk udviklingsvirksomhed på uddannelserne og dermed også styrke institutionernes vidensgrundlag.
Det er derfor også udelukkende de videregående uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet, der kan søge puljen. Den projektansvarlige for KUV-projektet skal være fast tilknyttet den institution, der er afsender for ansøgningen.
Du finder Kulturministeriets retningslinjer for puljen og her og ansøgningsskema her.
Hjælp til de formelle og ansøgningsmæssige forhold i forbindelse med ansøgningsrunden samt rådgivning omkring projekters fagspecifikke indhold ydes på den enkelte institution. Tilsvarende er det institutionens KUV-ansvarlige, der kan rådgive i forhold til ansøgningers samlede udformning, formelle krav, tydelighed og de tværdisciplinære aspekter og muligheder inden for KUV.
Du kan se nærmere beskrivelse af tidligere og igangværende KUV-projekter i KUV-arkivet.
Vi henviser desuden til Kulturministeriets hjemmeside.
o.
KUV-udvalget er nedsat af Kulturministeriet. Udvalget vurderer ansøgninger og fordeler midlerne i puljen.
Udvalget består af:
Ole Lutzow Holm
Formand, professor, Göteborgs Universitet, Högskolan för scen och musik Læs CV på Göteborg Universitet
Cecilia Roos
Professor i konstnärlig praktik, Vicerektor forskning vid Stockholms konstnärliga högskola/ Stockholm University of The Arts Læs CV på Stockholm University of The Arts
Cecilie Semec
Hovedlærer i foto på Den Norske Filmskole og stipendiat i det norske KUV- stipendieprogram Læs CV på Højskolen i Lillehammer
Frederik Tygstrup
Professor, viceinstitutleder ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet Læs CV på København Universitet
Som et felt for vidensopbygning og vidensdeling gennem kunstneriske erkendelser er resultaterne af KUV ofte mangfoldige og specifikke for de forskellige kunstneriske discipliner. KUV-projekter er derfor også underlagt fleksible krav om dokumentation og refleksion over processen og det kunstneriske resultat.
Dermed sikres en kontinuerlig udvikling af vidensgrundlaget på de kunstneriske uddannelser på højde med den vidensopbygning, som forskning udgør på universiteterne. KUV kan sammenlignes med forskning, men er ikke det samme som vidensopbygning på natur-, samfunds- eller kulturvidenskabelige præmisser, da der er tale om en vidensproducerende handling i og gennem kunstnerisk praksis.
I Danmark har man på engelsk valgt at oversætte KUV til Artistic Research. Dermed indskriver man feltet i den internationale udvikling, der de seneste 30 år har fundet sted inden for kunstnerisk forskning som en særlig gren af praksis-baseret forskning, der udføres af kunstnere. Det adskiller sig fra den ”rene” kunstneriske praksis ved at stille større krav til metode, refleksion og vidensdeling.
Begrebet kunstnerisk forskning bruges dog ikke i de kunstneriske uddannelsers vidensgrundlag, og der er her endnu ikke etableret en progression, der fører fra BA/BFA og MA/MFA-programmerne til den så kaldte trejde cyklus – dvs. PhD-grader inden for praksisbaseret kunstnerisk forskning. KUV kan som et praksis-baseret vidensfelt dog alligevel være med til, med kunstens æstetiske og performative virkemåde, at berige og udfordre videnskabelige perspektiver såvel som intervenere i aktuelle samfundsspørgsmål.
På de videregående kunstneriske uddannelser arbejdes med en bred forståelse af, hvilke former KUV kan antage, med respekt for forskellige kunstneriske traditioner.
KUV-netværket, der er et fagligt netværk på tværs af de syv institutioner, har fremhævet tre aspekter af, hvordan KUV bidrager til udvikling af kunstnerisk praksis:
Nytænkning, Fordybelse og Bæredygtighed.
Vidensdeling er en vigtig del af arbejdet med KUV. Vidensdelingen mellem de syv institutioner understøttes gennem et fælles projekt-arkiv, udgivelser, KUV-Fora og tværfaglige programaktiviteter.